úterý 8. ledna 2013

Hudebně-herní slovník: Písmena Q & R

QUAD je herní mód upravující počet hráčů, kteří mohou hrát vybranou skladbu najednou. Originální taneční hry přišly na trh ve verzi pro jednoho (single, solo) nebo dva hráče (versus, battle, double), ale díky quad módu mohou jednu skladbu hrát až čtyři hráči najednou a každý se svými vlastními tanečními značkami, protože herní obrazovka se po zvolení skladby rozdělí. Quad byl ve svých začátcích používán pouze vybranými hráči pro domácí hraní, protože nastavit ho nebylo jednoduché, ale postupem času se stal plnohodnotnou součástí taneční hry Stepmania a dal základ mnoha dnešním "multiplayer" verzím.

RANDOM je funkce náhodného výběru skladby, kterou najdete uvnitř “songlistu”, u výběru písniček. Když tuto funkci zvolíte, systém sám zvolí další skladbu z právě seřazené skupiny songů, bez jakékoliv další možnosti výběr ovlivnit. Pokud tedy seřadíte všechny skladby podle obtížnosti a zvolíte např. level 9, funkce random z nich vybere jeden náhodný song obtížnosti 9, a toho se často využívá při turnajích a nejrůznějších soutěžích.

REVERSE je mód, který zpestřuje klasické hraní tím, že přesouvá targety (čtyři statické šipky sloužící pro potvrzení) z horní části obrazovky úplně dolů a ostatní šipky na ně (stále do rytmu skladby) padají. Pořadí zůstává beze změny.

RIGHT je modifikátor ze hry ITG, který ztěžuje klasické hraní tím, že každou značku (šipku) natočí proti směru doprava, ale ponechá je ve svých sloupcích, kam patří. Šipka nahoru bude natočena doprava, levá šipka bude směřovat nahoru, pravá dolů a šipka dolů bude natočena doleva. Opakem je mód “Left”.

ROLL, ROLLS se velmi podobají freeze značkám (viz písmeno F, Freeze), ale nestačí na nich pouze stát, příslušný panel musíte velmi rychle a rytmicky potvrzovat po celou dobu, co je značka na obrazovce.  Pokud je potvrdíte správně, odměnou Vám bude hodnocení “Yeah” a “lifebar” kousek doroste, pokud se Vám to nepodaří, čeká Vás hodnocení “bad”, ale nic horšího už se nestane. Rolls značky velmi často přicházejí v párech.

ROULETTE je funkce náhodného výběru skladby, kterou najdete u výběru písniček stejně jako již zmiňovaný random. Pokud tuto funkci zvolíte, systém začne rotovat aktuálně dostupnými songy dokud ho Vy sami nezastavíte a máte tak při troše cviku možnost konečný výběr ovlivnit.

ROXOR GAMES je americká firma, která roku 2004 vytvořila taneční hru In The Groove, velmi podobnou už existující hře Stepmania, jen fungující na komerčním principu. Hra byla dostupná v arkádové, playstation i PC verzi a začínala se 70ti profesionálně zpracovanými písničkami, které jsou blíže evropskému stylu hudby a celkově těžší než v klasickém DDR, což zaujalo velké množství hráčů. Protože herní princip zůstal stejný jako u klasického DDR a navíc zpeněžený, Konami nezůstala stranou a firmu Roxor zažalovala. Soudní spor vyhrála a vývoj ITG zmrazila. Oficiální stránky firmy najdete zde, více o hře ITG najdete zde.

Drobná zajímavost: v tanečních hrách se můžete setkat se zkratkou R2D2 a není to pojem ze Star Wars,  jedná se o zápis módů Random, Reverse, Drift a Dizzy, použitých najednou.

Žádné komentáře:

Okomentovat