úterý 8. května 2012

Hudebně-herní slovník - Písmeno I

IIDX je označení jedné z verzí hudební hry BeatMania, kterou můžeme nazvat jakousi simulací DJování. Hraje se na ovladači zvaném KOC (Konami Original Controller) se sedmi klávesami a velkým skračovacím kolem, tzv. “turntable” nebo “spintable” a obsahuje převážně japonské skladby, které svým hraním doplňujete (nebo kazíte, když se Vám nedaří). Začátky jsou těžké. Chvilku trvá, než se přestanete dívat pod ruce a zvládnete skladbu dohrát do konce, nicméně pokud Vás to neodradí, budete překvapeni jak moc Vás baví. Více informací najdete zde.

iDANCE představuje současnou špičku tanečních her pro multiplayer a fitness použití. Mezi jeho hlavní přednosti patří podpora až 32 bezdrátových tanečních podložek najednou, obsahuje 101 profesionálně zpracovaných písniček, každá skladba má minimálně 5 obtížností a aby bylo možné zapojit do hry co nejvíce lidí najednou, mohou být aktivovány až 3 obtížnosti v jedné skladbě najednou. Více informací najdete zde.

INCOMING je modifikátor, který zpestřuje klasické hraní tím, že mění perspektivu blížících se značek (šipek). Když se objeví ve spodní části obrazovky, jsou malé a daleko, čím blíže jsou targetům (čtyřem statickým šipkám v horní části obrazovky), tím jsou větší a opticky blíž.

ITG je zkratka pro druhou nejoblíbenější taneční hru na světě jménem In The Groove od firmy RoXoR. Byla uvedena na trh roku 2004, kdy se spekulovalo o tom, že vývoj originální taneční hry DDR už nebude pokračovat. Je původem americká, komerční a zavedla do hry několik nových prvků jako jsou miny, které ubírají život hráče nebo “rollsy”, dlouhé šipky podobné "freezům", které se musí potvrzovat po celou dobu, co jsou na obrazovce. Mezi hráči je oblíbená hned z několika důvodů: 1) Songy uvnitř jsou modernější a evropštější než v DDR nebo PIU, 2) Drtivá většina písniček má úroveň vhodnou pro začátečníky a za 3) Songy jsou celkově o dost těžší, což byla pro spoustu hráčů ta pravá výzva. Více informací najdete zde.

JUDGEMENT je způsob hodnocení jednotlivých značek (šipek) v tanečních i hudebních hrách. V Dance Dance Revolution se používá Marvelous, Perfect, Great, Good, Boo, Miss, v In The Groove pak Fantastic, Excellent, Great, Decent, Way Off nebo Miss a “judgement” určuje kdy je čas na který z nich podle toho, jak daleko jsou od targetů (čtyř statických šipek v horní části obrazovky).

JUMP je anglický výraz pro skok, což je v tanečních hrách moment, ve kterém se k targetům (čtyřem statickým šipkám v horní části obrazovky) blíží dvě značky (šipky) najednou.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

ITG zaviedlo rolls, nie freeze

Molík řekl(a)...

Vsak presne to piseme :o)

... nebo “rollsy”, dlouhé šipky podobné "freezům", které se musí potvrzovat po celou dobu, co jsou na obrazovce.

Okomentovat