neděle 11. března 2012

Hudebně-herní slovník - Písmeno C

CENTERED je mód primárně určený pro hudební hry ITG a Stepmania, který zpestřuje klasické hraní tím, že umístí cílové, potvrzovací čipky (targets) doprostřed obrazovky.

CHAIN znamená anglicky řetěz a je to jen jiný výraz pro “Step Jumps”, skoky s mezikroky svázané k sobě. Příklad: skok U+R, mezikrok R, skok L+R, mezikrok L, skok D+L, mezikrok D apod. Najdete je například ve skladbách Waka Laka nebo Be Lovin.

CHAOS znamená nepravidelnost. Mohou ho tvořit skupiny značek (šipek) umístěné jakoby náhodně mimo rozpoznatelný rytmus, ale může být reprezentovaný jen jednou jedinou značkou, která vybočuje z řady ostatních a ztěžuje jinak celkem snadno hratelnou kombinaci kroků. Chaosové značky kazí přesné hraní, ruší hráče a je dobré o nich vedět dopředu. Těžko se hrají, jenže to je jejich smysl.  

CHALLENGE patří mezi označení jedné z nejtěžších úrovní v tanečních hrách vůbec. Hraní je fyzicky náročné, zahrnuje složité a těžko “čitelné” sekvence kroků, skladby často obsahují jedinečné nebo dobře identifikovatelné pasáže a často slouží jako měřítko při posuzování úrovně jednotlivých hráčů. Ekvivalent je “Oni”, “Expert” v ITG nebo “Nightmare” v PIU.

C-MOD je druh modifikátoru rychlosti pro hry Stepmania nebo ITG, který spočítá pro všechny značky konstantní BPM i v případě, že skladba obsahuje zrychlení, zpomalení nebo pauzy. Speciálním druhem je C300 (300 BPM) nebo C3PO (C300, “planted”, “overhead”) a protože konstantní rychlost může v některých případech ulehčit hranou skladbu, nebývá v  soutěžích povolená.

COUPLE je mód pro dva hráče na dvou podložkách, kteří se hraním navzájem doplňují. Značky se objevují střídavě vždy jen pro jednoho hráče a druhý má na tu chvíli “volno”,  čehož můžeme využít například pro “Freestyle”. Pozor, “stepchart” (neboli sadu značek) pro couple mód mají jen některé vybrané skladby.

COMBO je číslo, které označuje počet úspěšně potvrzených značek (šipek) v řadě za sebou bez chyby. Pokud hraní na nějakém místě pokazíte, načítá se vždy znovu od nuly a nejvyšší za skladbu z takto přerušených je označováno jako “Peak Combo”. “Full Combo” dostanete v případě, že potvrdíte úplně všechny značky skladby správně a ještě za to můžete dostat několik bodů k celkovému score navíc, to záleží na druhu zvolené hry. Ve světě (a nebo v ITG) se můžete setkat ještě s dalšími zkratkami v souvislosti s výrazem combo - jsou to FEC (Full Excellent Combo), FFC (Full Fantastic Combo), “Blue” a “Gold Combo”, ale ty už se velmi těžko hlídají, pokud je hra nepočítá sama, protože platí pro určité procento nahraných značek hodnocení “Fantastic” a “Excellent”.

CROSS je mód, který zpestřuje klasické hraní tím, že rozhazuje cílové, potvrzovací čipky (targets). Levá a pravá zůstává v horní části obrazovky, horní a dolní jsou umístěné v dolní části obrazovky.

CROSSOVER patří k složitějším kombinacím kroků pokročilého hraní, kdy jste otočení k obrazovce bokem nebo zády. Někdy se mu také říká překřížení, protože hráčům motá nohy a “stínování” nebo-li trénink nanečisto se tu určitě vyplatí. Najdete ho ve skladbách Exotic Ethnic, Bloodrush,  Hardcore Of The North, Afronova a další.

CEL je “noteskin”- upravený vzhled klasických značek v tanečních hrách, který je bez dělení na části, stínu a přitom dodržuje klasické barvy (hodnoty) šipek, takže neplete hráče. Najdete jej ke stažení na webu StepManiaThings.com
 

Žádné komentáře:

Okomentovat