pátek 7. října 2011

Jak se čistí arkádová platforma



V předchozím článku o arkádových platformách jsme se věnovali některým zajímavostem ohledně jejich funkčnosti a konstrukce. V tomto druhém díle se můžete dočíst jak se taková platformu čistí a případně opravuje. Jedná se o celkem nutnou proceduru, která dokáže výrazně zlepšit celkovou kondici platformy, avšak v malém počtu osob je to trochu nevděčná práce.
K samotnému čištění a revizi je potřeba několik pomůcek a nejdůležitější z nich je inbusový klíč velikosti 4mm, protože bez něj můžete maximálně tak vyleštit panely. Spousta lidí takový klíč někde doma má, stačí koupit si například nějakou levnou dřevěnou židli v IKEA a hned máte jeden k tomu. :)
Dále se vám bude hodit malý křížový šroubovák, nějaké ty hadry a třeba kartáček na zuby nebo štětec. Pokud máte rádi vlastní plíce, tak si zkuste sehnat také vysavač nebo takový ten fukar na listí, ale to už je trochu extrémní řešení. Může se stát, že se vám bude hodit i hasák na uvolnění těsně utažených matek nebo šroubů. Nejčasteji se zadrhávají matice na aretovacích nožičkách.


Na čištění platformy se hodí i zubní kartáčky.

Nakonec je vhodné mít po ruce také rozumný počet osob - pro porovnání, dva lidé bez vysavače vyčistí hodně špinavou platformu zhurba za tři až čtyři hodiny, stejnou práci udělá šest lidí asi za hodinu. Více než šest lidí se kolem platformy vejde těžko, takže pokud je vás víc, je dobré práci jistým způsobem koordinovat, protože každý určitě nebude mít svůj inbus a šroubovák. Obvykle tedy stačí jeden až dva lidé na šroubování a další jsou čističi nebo kibicové.


Názorná ukázka koordinace práce: dva šroubovači, tři čistici a v pozadí jeden kibic.

Nyní trocha matematiky. Každý panel má v každém rohu bracket, který je přichycený k rámu platformy dvěma inbusovými šrouby. Pro vytažení panelu stačí uvolnit pouze tři brackety, to znamená odšroubovat šest šroubů. Pod každým panelem jsou čtyři senzory a každý z nich je schovaný pod dalším bracketem, který zajišťuje správné spínání senzoru.
Vnitřní brackety není nevyhnutelně nutné oddělávat, protože jsou hodně navolno a senzory jde pod nimi protáhnout. Přitom však musíte senzor trochu ohnout a to, jak víme, není příliš zdravé pro jejich životnost. Navíc se pod bracket hůř dostanete s jakýmkoliv nástrojem a prostor se špatně vyčistí. Pokud se tedy provádí důkladná údržba, je lepší vnitřní brackety oddělat.
Každý z nich je přišroubovaný k rámu třemi šrouby s křížovou hlavou, což nám dává celkem 12 šroubů pod každým panelem. Když vše spočítáme dohromady, zjistíme, že u čtyřpanelovky je celkem 72 šroubů. Jenže platforma má obvykle pady dva, takže odšroubujete a zašroubujete přesně 144 šroubů. A aby toho nebylo málo, pumpovou platformu budete proklínat ještě o 36 šroubů víc.





Před a po, vidíte ten rozdíl? :)

V provozu se do platformy dostane nejčastěji prach, písek a malé kamínky. To vše je třeba vysát nebo vymést a vyfoukat malými otvory, které jsou v rohu každého pole. Především se musí vyčistit gumové drážky, v nichž jsou uložené senzory. Nakonec se zkontroluje citlivost senzorů, správné zapojení kontaktů a v případě nutnosti se vymění poškozené senzory. Šrouby u vnitřních bracketů se nedotahují úplně na těsno, protože bracket potřebuje vůli, aby mohl správně spínat senzor.
Po vyčištění každého pole je dobré otřít zevnitř také samotný polykarbonátový panel, který pak vrátíme zpět na místo a zajistíme brackety.


Player 1 má všechny senzory funkční.

U platforem se některé šrouby během provozu povolují a pak se ztrácí, takže je dobré to čas od času kontrolovat a dotahovat nebo používat pryžové podložky. To se týká zejména velkých šroubů, které spojují oba pady dohromady.
Platforma by se hlavně z vnější části měla udržovat čistá, protože například prach způsobuje, že panely hodně kloužou. Většina zkušenějších hráčů si proto k arkádě nosí vlastní hadr a nějaky čistič oken.

Máte nějaké vlastní zkušenosti nebo postřehy o platformách? Bude me rádi když se o ně s námi podělíte v komentářích.

Žádné komentáře:

Okomentovat