pondělí 15. srpna 2011

Co ukrývá arkádová platforma?



Pro většinu hráčů tanečních her, je hraní na arkádové platformě nejlepší herní zážitek a každý by si to měl alespoň jednou v životě zkusit. Kdo z vás již to štěstí měl, byl alespoň zpočátku určitě fascinovaný tím, jak je platforma velká, těžká a také tím jak se hraní na platformě liší od hraní na jakémkoli padu. A možná Vás alespoň trochu zajímalo, jak taková platforma vypadá uvnitř, jak funguje a nebo jak se třeba opravuje.
Arkádové platformy byly vyvinuté pro použití v hernách a jejich základní vlastností je tedy maximální životnost. Za dlouhá léta existence tanečních her se základní konstrukce a princip fungování platforem prakticky nezměnil a pokud ano, bylo to spíše k horšímu. Příkladem může být poslední výtvor Konami, které momentálně pro nové arkády DDR X a DDR X2 dodává do Evropy menší a lehčí platformy s nižší spolehlivostí i horšími herními vlastnostmi. Jedinou menší přednost vidím v tom, že kabeláž mezi cabem a platformou není tažena skrz klasický "husí krk", který se často a snadno ničí, ale je schovaná pod jednoduchým plechovým krytem s protiskluzovou úpravou. Plechový kryt navíc pevně spojuje platformu s cabem a bez toho by tato lehká platforma pod náporem pokročilejších hráčů pravděpodobně uletěla.


Trochu nepovedená platforma pro DDR X a DDR X2 pro Evropu, přezdívaná příhodně "TX" platforma.

Pro účely tohoto článku se raději budeme držet vyzkoušené tradice.
Nejdůležitější částí arkádové platformy je kovový rám, který má ve všech případech stejné vnitřní rozměry (83,8 cm x 83,8 cm). Rám je rozdělen na devět polí stejných nebo různých rozměrů podle toho, zda se jedná o čtyřpanelovou nebo pětipanelovou hru.
Aktivní pole jsou překryta velmi odolnými polykarbonátovými panely, které jsou zasazeny do rámu za pomocí bracketů. Na každém panelu jsou 4 brackety a na každém bracketu jsou dva šrouby - přesně ty, které nám tak moc znepříjěmňují hraní :).
Někdy se stává, že panel praskne, často pod náporem jehlových podpadků. Prasknutý panel je pak možné jedině nahradit novým. U starších platforem se můžete setkat také s různě deformovanými panely, což se projevuje tak, že v místě došlapu ucítíte výraznou prohlubeň. Krom toho, že je pak hraní poněkud nekomfortní, má tato vada panelu výrazný vliv také na citlivost pole. Vady samotných panelů však nejsou nejčastějšími závadami na platfromě.
Podobně jako u domácích dance padů se ani u platformy nestává, že by jen tak najednou přestala úplně fungovat. Muselo by jedině dojít k poškození kabelů, protože i samovolné vypadení kontaktů je krajně nepravděpodobné. Nejběžnější závadou na platformě je tak opotřebení senzorů.
Pod každým panelem jsou po stranách ukryty 4 citlivé senzory v gumovém pouzdře. Senzory jsou poměrně odolné, špatně však snáší ohýbání a nečistoty. Citlivost senzoru se nejlépe ověřuje ve zvláštním menu arkády. Pro sepnutí panelu stačí aby váš pohyb zaznamenal alespoň jeden z těchto senzorů.


Pod každým panelem jsou ukryty 4 arkádové senzory a pásek s LEDkami.

Krom senzorů je pod každým panelem přidělaný také pás LED diod, které mají za úkol se rozsvítit při každém sepnutí panelu. Vypadá to hezky, ale na další funkci to nemá vliv. Jedině že byste si potřebovali ověřit citlivost senzorů a nedostali se do menu arkády, když si zapomenete klíče od servisních dvířek u cabu ;).
Arkádová platforma však obsahuje další nezbytné propriety, jako jsou například kolečka a aretovací nožičky, jejichž funkce je zřejmá. I zde zde se však mohou vyskytnou drobné potíže, které obyvkle spočívají ve špatně vyšroubovaných nožičkách. Platforma pak může stát nakřivo, nebo se při hraní pohybovat, což je velmi nebezpečné.
Dále je třeba říci pár slov k arkádovým barům. Rozlišujeme celkem dva typy - U-bary a R-bary. U-bary trpí drobnou výrobní vadou - jsou příliš úzké a pro většinu evropských hráčů nepohodlné. Jediným řešením tak je sehnat si platformu s R-barem nebo si můžete trochu vykloubit ramena. U-bary se obecně vyskytují na Konami platformách, R-bary pak můžete najít na všech PIU platformách a u platforem určených pro ITG 2 (tedy na platformách, které vyrábí Andamiro).


U-bary na platfromě pro DDR Supernova 2.



R-bary na platformě pro PIU Pro.

Máte nějaké vlastní zkušenosti, postřehy a zajímavosti týkající se arkádových platforem? Budeme rádi, když se o to s námi podělíte.
Příště si povíme a ukážeme co vše obnáší vyčištění a servis arkádové platformy.

Žádné komentáře:

Okomentovat